dijous, 26 de desembre del 2013

BETLEMBETLEM
Poema de Nadal per a cor infantil, cor mixt i orquestra de cambra


El poema Betlem de Juan Gutiérrez Gili, més enllà de la seva imatge poètica i la seva bella sonoritat castellana, aporta un punt de vista molt particular del Naixement de Jesús, vàlid per als creients però que també permet una lectura laica. No és un poema superficial ni festiu. Transmet  una alegria continguda, gairebé un sentiment de tristesa. Un punt central és l’angoixa de la Mare en la visió del futur que li espera al seu Fill. Es pot llegir com un símbol de la maternitat, que contraposa la necessitat del fet biològic i la incertitud de les conseqüències.

Des del punt de vista estructural, he tractat el poema respectant les tres parts amb números independents però relacionats estilísticament entre si. El cor mixt canta les parts narratives, més descriptives, reflexives i afectives, mentre que el cor infantil intervé amb els versos més joiosos, similars a les nadales tradicionals.  L’obra està escrita en una tonalitat clara, amb polifonia dissonant, i amb melodies i ritmes basats en la música del renaixement i del barroc ibèric, cosa que té relació amb la inspiració del poeta Gutiérrez Gili en Lope de Vega, del qual uns versos acompanyen el seu poema.
En síntesi, el primer poema descriu l’espai físic del naixement i ens presenta la primera angoixa de la Verge: “¡Qué Vía-Crucis la Madre descubre!”. És en aquest moment on es troba el punt àlgid amb el trencament de l’estructura musical estròfica, respectada fins ara, i l’aparició de la frase més aguda que, a més, es contraposa dinàmicament i expressivament amb la següent frase.
En el segon poema la descripció cedeix el pas a un sentiment més interior. La música també es presenta en forma estròfica, que es trenca quan diu: “Pero viendo un lejano camino de dolores, la Virgen se esforzaba por no echarse a llorar”, moment que el cor mixt canta a capella en un estil polifònic imitatiu. Els nens transformen les llàgrimes en una alegre cançó.
El tercer poema té un sentit nadalenc més tradicional, amb una imatge poètica de pau i esperança. Musicalment l’he tractat amb estofes iguals, amb una mínima variació instrumental. Els dos cors tanquen junts l’obra amb una coda majestuosa i una acord de mi major.
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada